Saturday, January 10, 2009

Ikan Bakar Versi Mesir.

Salam sejahtera, semalam saya berkesempatan untuk pergi beli ikan bakar di syarik rod el farag. Seperti mana kat mesia der ikan bakar, kat sinipun der ikan bakar gak. Dalam Base tempatannyer dipanggil samak masywi.

Harganya agak berpatutan kalo nak dibandingkan dengan mesia. Saya beli ikan sardin, siap dibakar sekali harganya lebih kurang 12 geneh sekilo. Dalam ringgit malaysia lebih kurang seploh ringgit.

Yang agak menariknya disini, kedai ikan bakar ni salunyer kat dekat kaki lima jer, dan dier hanya menjual untuk dibungkus bawa balik makan kat umah. Dier tak sediakan meja ato kerusi untuk makan kat kedai tuh. Jaranglah jumper kedai ikan bakar yang bleh makan kat kedai tuh. Selalunyer semua akan dibungkus untuk makan kat umah.

Rasanya bleh tahan jugak, blehlah buat ilang rindu pada ikan bakar malaysia. Balik rumah makan dengan nasi, emm sedap.Rupe ikan sardin yang sebelum di panggang.


Dapur untuk panggang ikan.


Ikan yang sedang dibakar.
Pakcik bakor ikan sedang sibuk menyetting pape yang patut.


Bau aroma ikan bakar menusuk hidung manusia yang sedang duduk kat belakang tuh.
Proses terakhir, pakciktu letak sambal2 skit kat ikan.Ingat minggu depan nakl g beli lagilah ikan bakar, tapi ingat nak try ikan len lak.

Apakah ikan bakar yang anda suker? talapia? Kerapu? siakap?..

3 comments:

.....wanie.... said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aman.. said...

nak duit bape posen?seringgit cukup tak beli ikan bako?budak2 tak baik bagi duit banyak2.

.....wanie.... said...
This comment has been removed by a blog administrator.